Hogyan indítsunk el egy társadalmi vállalkozás koalíciót?

Ki legyen benne? Hogy csinálták ezt az Egyesült Királyságban és mennyi időbe telt? Milyen szerepet kapott az állam? Milyen buktatókra lehet számítani, és hogyan lehet ezeket elkerülni?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ az első ÉLŐ TV ADÁS során március elején. Azt nem állítom, hogy meg is találtuk a válaszokat, de érdekes élő párbeszéd alakult ki a közel 40 fős hallgatóság tagjai között. Különleges alkalom volt ez, mert sikerült a magyar társadalmi vállalkozás szektor (ha nevezhetjük így) sokféle szereplőjét odacsábítani és megszólaltatni. Voltak vállalkozások, támogató szervezetek, üzletemberek, egyetemi oktatók, minisztériumi képviselők és random külföldi érdeklődők is. Ők ilyen felállásban együtt gyakorlatilag most beszélgettek először egymással, ilyenformán a rendezvény fő célja meg is valósult.

Szerencsére az előadónk, Peter Holbrook, a Social Enterprise UK igazgatója jól tette a dolgát: lendülettel és óriási beleéléssel mutatta be nekünk azt, hogyan alakult ki náluk a “szektor”, kivel állnak kapcsolatban (talán relevánsabb kérdés lenne az, kivel nem!), mik a céljaik, honnan vannak forrásaik, és hogyan vonták be az államot. Nagy tanulság, hogy ők minden politikai pártot meggyőztek, tehát Angliában a társadalmi vállalkozások ügyét minden politikai szereplő támogatja.

Peter hasznos tanácsokat adott a stratégiára vonatkozóan is: kell egy stratégia! Igen, országos szinten is, meg akkor is, ha az csak 2-3 pontból áll az elején. A szektor szereplőinek meg kell tudni fogalmazni mit akarnak, ők mivel tudnak ehhez hozzájárulni, és meg kell tudni győzni a támogatókat is.

Ezen a téren van még tennivalónk. A mi TV ADÁS-unk résztvevői szívesen elmondták, mik a problémák és visszatértek egy futam erejéig a kedvenc definíciós kérdésükhöz is, de egyelőre félénken nyilatkoztak saját elképzeléseikről és arról, mit tudnának ők bedobni egy közös TV Kalapba. A jó szándék nagyon fontos, de hosszú távon kevés lesz, ezért szeretnénk aktív, a jövőt formáló gondolatokra buzdítani újdonsült közösségünk tagjait. A NESsT, a Kék Madár Alapítvány és jómagam azon leszünk, hogy segítsük a TV Közösség megszületését és elindulását, és várjuk a többieket is a legénységbe.

Mi következik?

TV ADÁS 2: még gondolkozunk, hol, mikor és hogyan. Addig is elindult a rendezvényen beharangozott levelezőlista és ez a honlap, amihez várjuk a hozzájárulásokat.

Szívesen csatlakoznál?

Ha a magyarországi szektort szervezetként vagy magánszemélyként támogatod valamilyen módon, kérjük, töltsd ki ezt a rövid űrlapot!

Ha társadalmi vállalkozásként szeretnél felkerülni a honlapra, akkor kérjük, itt válaszolj néhány rövid kérdésre!

Köszönjük a TV Közösség nevében időtöket, energiátokat és ötleteiteket, a Nem Adom Fel Cafe & Bar-nak pedig a helyszínt. Várjuk a reakcióitokat!

Éva

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s