Vállalkozás a közösségért

Összefoglaló a „Vállalkozás a közösségért”– kerekasztal-beszélgetésről

Horváth Anna, a NESsT ügyvezetőjének rövid gondolatébresztő előadása a hazai társadalmi vállalkozások közül három, különböző fázisban lévő példa bemutatásával indult. Ezt követően arról szólt, hogy a társadalmi vállalkozási szektor érintettjei mit tehetnek azért, hogy Magyarországon gombamód szaporodni kezdjenek a sikeres példák.

Az előadást követő panelbeszélgetés 6 résztvevője 4 érintetti csoportból érkezett, többen közülük akár több szerepkört is lefedve, a magyar szcéna megkerülhetetlen szereplőiként. A résztvevők személyes és szervezeti motivációinak megismerése után, specifikus kérdések mentén ismerhettük meg a szervezetek programjait és szempontjait.

nesst_picture.jpg

Az Erste Bank good.bee programjának keretében az elmúlt években arra kereste a választ, hogy egy kereskedelmi bank eszközeivel miként lehet együttműködni a társadalmi hatású szervezetekkel. Az ilyen ügyletekkel járó kockázatokat alapvetően együttműködések és hibrid finanszírozás révén optimalizálják. Az UniCredit Bank CSR stratégiájának keretében meghirdetett Lépj Velünk! Társadalmi innovációs program 4 civil szervezet társadalmi vállalkozási ambícióit támogatta idén, nemcsak pénzügyileg, hanem kapacitásfejlesztéssel és a bank felsővezetői által biztosított személyes mentorálással is. A tavasszal alakult Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete a társadalmi hasznosságú befektetés megismertetését, elterjesztését tartja alapvető feladatának. Cél a magyar és a régióbeli befektetők motiválása olyan befektetésekre, amelyek a pénzügyi hozam mellett mérhető pozitív társadalmi hatást is generálnak. Az általános szemléletformáláson túl az első magyarországi társadalmi befektetési alap létrehozásán is dolgoznak. A londoni székhelyű Badur Alapítvány egyelőre vissza nem térítendő pénzügyi támogatással segíti a mélyszegény közösségekben működő, fenntartható pályára állítható társadalmi vállalkozásokat, mindezt megspékelve szakmai partnerének és saját, befektetői háttérrel rendelkező kuratóriumának szakmai támogatásával.

Az IFUA Nonprofit Partner nonprofit szervezeteket segít stratégiai tervezésben, forrásszerzésben, szervezetfejlesztésben és vállalati önkéntesek bevonásában, erősítve ezáltal a vállalati és a civil szféra közötti együttműködést is. Ügyfeleik – elsősorban a hátrányos helyzetűekkel dolgozók – egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy társadalmi tevékenységüket vállalkozási tevékenységgel is kiegészítik, ennek megtervezésében, elindításában, fejlesztésében is részt vesznek több általánosan elterjedt üzleti módszertant kombinálva, általában e nonprofit szervezetek támogatóinak megbízásából. Hetedik éve fut az Invitech Solutions InnoMax programja, amely az egyik legsikeresebb hazai innovációs pályázat. Néhány évvel ezelőtt a civilek és a nonprofit szervezetek számára is megnyitották a pályázatot, átlépve ezzel a hagyományos és a társadalmi vállalkozások közötti határmezsgyét. Az idei évtől pedig már az egyének és közösségek életének jobbá tétele a fókusz forprofit és nonprofit pályázók esetén is.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a társadalmi vállalkozásoknak szóló programok sikerét néhány saját szemponton túl alapvetően abban mérik, hogy a támogatott vállalkozás hosszútávon fenntartható pályára állítható és mindezzel együtt jelentős és mérhető társadalmi hatást tud generálni.

Ugyancsak egyetértés volt abban, hogy egy virágzó társadalmi vállalkozás szektor csak az érintettek együttműködésével alakulhat ki, és ebben komoly lépés, hogy számos új és régi szereplő ült egy asztalhoz a Magyar Adományozói Fórum konferenciáján.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s