Szakpolitika

Szakpolitika alatt értjük mind a kifejezetten a társadalmi vállalkozásokat támogató és fejlesztő intézkedéseket, illetve azokat is, amelyek valamilyen más problémára vagy célcsoportra irányulnak, de a társadalmi vállalkozásokat is érintik. Ezek tipikusan egyfelől a foglalkoztatás- és szociálpolitika, másfelől a vállalkozásfejlesztés kategóriába esnek. Mint a gazdaság szereplőit, a társadalmi vállalkozásokat is erőteljesen érintik a gazdaság élénkítő és szabályozó intézkedések, vagy a nonprofit társadalmi vállalkozásokat a nonprofit szektorra vonatkozó szabályok.

Miért is érdemes az államnak a társadalmi vállalkozás-fejlesztéssel foglalkozni, arra finanszírozást és figyelmet fordítani? Ez nem főleg az Uniós irányelvek követése miatt fontos. Az elmúlt évtizedekben hazánkban is nyilvánvalóvá vált, hogy a társadalmi problémákat megoldani kívánó projektek és szervezetek nagy része nem rendelkezik hosszú távú, a fenntarthatóságot célzó szemlélettel és stratégiával, ezért amikor a projekt támogatása elfogy, a projekt véget ér. Akkor is, ha a résztvevői -például a munkanélküli emberek- szempontjából nem ez a kívánatos. A társadalmi vállalkozási alapra helyezés tehát meghosszabbíthatja a projektek életciklusát és ezzel társadalmi hatását. Nagyon sok esetben (bizonyos térségek, csoportok esetében) a vállalkozási forma a legmegfelelőbb egy adott társadalmi probléma kezelésére, sokkal inkább, mint egy projekt vagy a folyamatos állami támogatás. Különösen igaz ez a foglalkoztatási, jövedelemteremtési, de akár a helyi szolgáltatások megoldását célzó kezdeményezésekre is. A vállalkozóvá válást leghatékonyabban egy vállalkozásként működő program tudja támogatni.

Magyarországon egyelőre nincsen kifejezetten a társadalmi vállalkozások létrejöttét, illetve fejlesztését segítő infrastruktúra vagy támogatási rendszer. A legtöbb országban nem jellemző a szektor átfogó, stratégia szintű megközelítése, aminek nyilván a szektor kis mérete és éretlensége is oka. Kivételt képez azonban néhány ország, ahol 1. a szociális gazdaság hagyományai miatt (pl Franciaország), 2. a piaci mechanizmusok, a vállalkozás-barát környezet, a pénzügyi és a nonprofit szektor fejlettsége miatt (pl. Egyesült Királyság) léteznek társadalmi vállalkozás fejlesztő állami stratégiák, programok és hivatalos szervek.

Social Business Initiative (SBI)
A Social Business Initiative a legfontosabb kezdeményezés az Európai Unió történetében a társadalmi vállalkozások támogatására. Az Európai Bizottság indította el azzal a céllal, hogy megfelelő környezetet teremtsen a társadalmi vállalkozások, a szociális gazdaság főbb szereplői és a társadalmi innováció számára.

Forrás és további információ: A társadalmi vállalkozások ökoszisztémája

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s